VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Onko Suomi lobbareitten villi länsi?

Suomi kuuluu maihin, joissa lobbareitten vaikuttamis toimintaan ei säädellä lailla. Viime vuosina lobbaus on määrällisesti lisääntynyt ja monipuolistunut. Lobbausta tapahtuu virallisluonteisissa pöydissä. Niitä ovat perinteiset työmarkkinavaikuttajat sekä työnantaja- että työntekijä puolelta. Näiden vaikutusvalta ulottuu käytännössä kaikkeen poliittiseen päätöksen tekoon. Viime vuosina kuvaa ovat rikastuttaneet viestintä yritykset ja ajatushautomot. Niitä on syntytnyt kuin sieniä sateella. Lobbausta on myös, kun entinen ministeri, kansanedustaja tai ministerin avustaja  siirtyy yksityiselle sektorille yritysten johto tehtäviin. Tätä on tapahtunut viime aikoina runsaasti. Enin osa lobbausta tapahtuu julkisuudelta piilossa. Ehkä tuorein esimerkki lobbauksen ratkeisevasta vaikutuksesta liittyy yritys tukia selvitelleen työryhmän nolla tulokseen. Syynä oli suurten yritys tukia nauttivien edustus työryhmässä, joiden vaikutuksesta työryhmä ei kyennyt esittämään lainkaan ehdotusta yritys tukien uus jaosta.

 

Julkisuudessa esiintyneitten tietojen mukaan sote uudistus on ollut erityisen voimakkaan lobbauksen kohteena. Sekä Terveystalo että Mehiläinen palkkasivat ylimpään johtoonsa edellinen entisen ministerin ja jälkimmäinen kansanedustajan (molemmat kokoomuksesta) lobbaamaan soteen liittyvän päätöksen tekoa yksityiselle sektorille mahdollisiman mieluisaksi. Onkin perusteltua kysellä, miksi Suomi ei liity niiden maiden joukkoon, jotka säätelevät lobbausta lailla. Nyt Suomi on lobbauksen villi länsi.

 

Sote uudistuksessa lobbaus on kohdistunut valinnanvapauteen ja yksityisen sektorin mahdollisimman merkittävään rooliin uudessa sote järjestelmässä. On ilmeistä, että lobbauksen vaikutukset sote uudistukseen ovat kohtuuttomat. Myös tästä syystä sote uudistuksen päätös tulee siirtää seuraavalle hallitukselle. Nykyisen hallituksen tulisi välittömästi käynnistää lobbausta sääntelevän lain valmistelu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Laki lobbauksesta mahdoton. Sipiläkin lienee lobbari kun kehuu hallituksensa tuloksia näin eduskuntavaalien alla.

Toimituksen poiminnat