VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Sote-uudistuksen keskeneräisyys tulee ottaa vakavasti

Julkisuudessa kerrotaan, että hallituspuolueet, erityisesti Keskusta, kävisi neuvotteluja opposition kanssa varmistaakseen, että sote-uudistus tulisi hyväksytyksi eduskunnassa alkukesästä. Tämä on todella huolestutttavaa. Sote-uudistus on edelleen monilta osin keskeneräinen. Lisäksi siihen liittyy muita ongelmia.

 

Muista ongelmistä ehkä tärkein on kapea hallituspohja, jolla sote-uudistus on valmisteltu. Perussuomaliasten jakautumisen jälkeen Siniset jäivät hallitukseen, jolloin hallituspohja kaventui. Kapea hallituspohja ei tee oikeutta sote-uudistukselle, joka sekä laajudeltaan että merkittävyydeltään on Suomen historian kärkihankkeita. Aikaisempina vuosikymmeninä merkittävät yhteiskunnalliset uudistukset valmisteltiin parlamentaarisissa komiteoissa joissa eduskuntapuolueet olivat edustettuina. Nyt parlamentaarisuus saisi tarvitsemansa tilan siten, että sote-uudistus siirtyy seuraavalle hallitukselle.

 

Sote-uudistuksen keskeneräisyys puolestaan on edelleen valinnanvapaudessa, kapitaatiomallissa sekä maakuntauudistuksessa. Keskeneräisyyden suurin ongelma liittyy maakuntiin, joiden tarpeellisuutta ja käyttökelpoisuutta ei ole lainkaan tutkittu. Tulee olla riittävästi aikaa kysyä, onko maakuntahallinto sellaisena, kuten pääministeri Juha Sipilän hallitus sitä ehdottaa järkevä ja toimiva ratkaisu. Eräis ongelma tulisi olemaan maakuntavaalit. Sen jälkeen suomessa olisi liika vaaleja ja luottamushenkilöpaikkoja. Ihmiset väsyvät vaaleihin.

 

Vaikka perustuslakivaliokunta riisui valinnanvapautta, siihen edelleen sisältyy ongelmia. Se edellyttää vakiituspohjaista kapitaatiomallia. Vakuutustyyppinen kapitaatiorahoitusjärjestelmä on nähty välttämättömäksi vapaillamarkkinoilla toimivia palveluntuottajia varten. Kapitaatiomalli tuirvaisi niille helpon ja varman rahoituksen potilasta, jotka sitoutuvat näiden sote keskuksien asiakkaiksi aina puoleksi vuodeksi. Kapitaatiomalli istuu huonosti hyvinvointivaltion verotuspohjaiseen järjestelmään.

 

On Suomen etu, että kesän alussa käytävissä äänestyksissä eduskunta hylkää sote- uudistuksen ja siten siirtää sen uudelle eduskunnalle ja sen hallitukselle. Näin merkittävä hanke vaatii tarkan ja huolellisen valmistelun loppuun saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Veikko, hieno sydämenlämpöinen kirjoitus, kiitos siitä! :)

Hiljaa hyvä tulee (vanha sanonta) - toimii hyvin tänä päivänäkin ja tässä kohtaa.

Käyttäjän VeikkoPoyhonen kuva
Veikko Pöyhönen

Hei Kirsi! Lämmin kiitos Sinulle rohkaisevista ja sydämenlämpöisistä kommenteista, ne kannustavat. Kiitos myös edellisestä kommentista ja siihen liittyneestä linkistä, jonka avulla kuuntelin Ylen ykkösaamun ohjelman. Se oli oikein hyvä. Lämpimin terveisin, Veikko.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Selkeä ja looginen kannanotto.

Erityisesti ilahdutti miten lakonisesti Veikko kiteytti, että "kapitaatiomalli istuu huonosti hyvinvointivaltion verotuspohjaiseen järjestelmään".

Kapitaatiomalli on täynnä ongelmia. Hallitus ei kuitenkaan ota todesta, että olisi täysin ongelmatonta hoitaa "kapitaatio" verotuksen kautta niin, että valinnanvapaus olisi, mutta ei sen väärinkäyttöongelmia (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...).

Toimituksen poiminnat