VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Paljon sairastavien ikäihmisten hoidon laatu uhattuna sote-uudistuksessa

Sote-uudistuksen keskeisiä ongelmia on, että se ei tee oikeutta paljon sairastavalle ikäihmiselle. Syynä on kapitaatiomalli, joka vakuutustyyppisenä ennakkovarautumana tarjotaan sote-keskukselle, jonka kansalainen valitsee palvelunsa tuottajaksi. Kapitaatiomalli edellyttää, että jokainen kansalainen on ennakkoon arvioitu mm. ikänsä, sairastumiseen liittyvän historiansa ja lääkemääritysten perusteella. Näin verovaroilla kustannettava vakuutus on myös paljon sairastavan ikäihmisen maksuväline hänen valitsemalleen sote-keskukselle. Jos kapitaatiomallin ehdoilla määrittynyt raha ei riitä, hyvin todennäköisesti sote-keskus tinkii potilaan sairauksiin liittyvistä hoitopalveluista. Tämä loukkaa ikäihmisen ihmisarvoa. Menettelyä ei voida hyväksyä hyvinvointivaltiossa, jonka velvollisuutena on huolehtia kaikista kansalaisista.

Kapitaatiomallin ongelmat huipentuvat juuri paljon sairastavien ikäihmisten kohdalla. Ei pidä edes teoriassa sallia, että pitkään valmisteltu sote-uudistus heikentäisi heidän terveyspalveluitaan. Jotta näin ei tapahtuisi, sote-uudistuksen jatkolle tulee antaa riittävästi aikaa. Siksi soisin hankkeen kaatuvan eduskunnan kesäisessä äänestyksessä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ilmoitus kahden viikon lisäajasta lupaa hyvää. Paljon sairastavat ikäihmiset ansaitsevat ehdoitta täyden ihmisarvon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Veikko, hienoa - jälleen nappiin: ei hoitoa anneta rahapussin paksuuden mukaan vaan hoitoa ja turvaa annetaan kaikille yhdenvertaisesti (perustuslaki 6 §).

--

6 § Yhdenvertaisuus

"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään."

Juhani Vehmaskangas

Hyvä, juuri niin!

Kun SOTE tulee voimaan niin saat itse valita; kuka hoitaa, missä, ja missä ajassa.

PAITSI JOS SÄÄNTÖ

Erikoissairaanhoito ei kuulu sääntelyn piiriin. Mutta mieti siis: saatko lähetteen erikoissairaanhoitoon nopeammin yksityiseltä vai julkiselta sektorilta.
-hoitotakuulaki on ja pysyy(?) voimassa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Suomalaiset halutaan jakaa A- ja B-luokan kansalaisiin, ks. alla olava linkki:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Muistuttaisin myös em. sote- ja maakuntasuunnittelussa pitkäaikaistyöttömien, pitkäaikaissairaiden ja maahanmuuttajien kohdalla edellä kerrottua perustuslain 6 §:n mukaista yhdenvertaisuuden periaattetta.

Toimituksen poiminnat