VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Sote-uudistus ei tuotakaan säästöjä!

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen keskeinen perustelu sote-uudistukselle on ollut, että sen avulla saavutetaan kymmenen vuoden aikana noin kolmen miljardin euron säästöt verrattuna siihen, että uudistus jäisi tekemättä. Professori Roope Uusitalon johtama talouspolitiikan arviointineuvosto kuitenkin toteaa, että sote-uudistuksella ei näytä olevan uskottavia säästötavoitteita. Neuvoston mukaan sote-uudistuksen kustannusarvion vaikutusten etumerkkiä ei kyetä luotettavasti ennustamaan. Neuvosto korostaakin, että sote-uudistuksesta päättäminen tulee tehdä muilla kuin taloudellisilla perusteilla.Puheet sote-uudistuksen mahdollisista säästöistä on syytä unohtaa.

   Syy siihen, että sote-uudistus ei tuota toivottuja säästöjä, on valinnanvapaus. Vaikka perustuslakivaliokunta määräsi hallituksen riisumaan valinnanvapautta se kuitenkin sisältää suuren riskin lisätä hallitsemattomasti kustannuksia. Talouspolitiikan arviointineuvoston kritiikki osoittaa, että sote-uudistus ei ole valmis päätettäväksi tänä kesänä eduskunnassa.

   Miten tästä eteenpäin? Ykkösvaihtoehto on, että eduskunta äänestää sote-uudistuksen jatkovalmisteluihin uudelle eduskunnalle ja sen asettamalle hallitukselle. Lähetteeksi voitanee kirjata joukko toivomuksia. Tärkein toivomus voisi koskea kokeilua. Eri puolilla suomea käynnistyvien kokeilujen kautta olisi mahdollista nähdä miten sote-uudistus toimisi ja mitä se tulisi maksamaan. Tärkeintä olisi saada luotettava näkemys siitä, palveleeko sote-uudistus yksityistä asiakasta paremmin kuin nykyinen järjestelmä. Kiire ei saisi olla painostuskeino, joka pakottaa eduskunnan päättämään sote-uudistuksesta keskeneräisenä hankkeena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat