VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Mitä sote-uudistuksesta opimme?

Pääministeri Juha Sipilän hallitus kuolinkamppailun tapaan taistelee sote-uudistuksensa puolesta. Vaikka kyseessä on poliittinen lehmänkauppa ja itse uudistus vakavasti keskeneräinen, se halutaan viedä eduskunnassa myönteiseen päätökseen. Poliittinen kunnianhimo ei voi antaa periksi, eikä myöntää tappiota. Mitä tästä opimme?

Eduskuntavaalit neljän vuoden välein ovat liian tiuhaan. Mikään hallitus ei näin lyhyessä ajassa voi saada suurta uudistusta valmiiksi. Varsinkaan, kun asioita ei haluta valmistella komiteoitten avulla, kuten ennen. Sote-uudistus olisi vaatinut parlamentaarisen komitean valmistelun, mutta Juha Sipilän hallitus, joka halusi kaiken kunnian itselleen, ei voinut sitä ajatella. Parlamentaarisen komitean käyttö olisi vaatinut ehkä kahden vuoden lisäajan.

Myös muista syistä olisi perusteltua, että eduskuntavaalit pidettäisiin kuuden vuoden välein. Jos vastoin monen näkemystä maakuntavaalit kuitenkin tulisivat, ne lisäisivät vaaliväsymystä. Eduskuntavaalien välin muuttaminen kuudeksi vuodeksi tarjoaa mahdollisuuden koordinoida vaaleja nykyistä paremmin. Myös presidentinvaalit ovat kuuden vuoden välein, joten nämä vaalit voisi ehkä pitää yhtäaikaisesti. Vaalien yhdistäminen hyvin todennäköisesti lisäisi eduskuntavaalien suosiota ja taloudellista säästöäkin syntyisi.

Kaikki viisaat toivovat, että sote-uudistus kaatuisi eduskunnassa. Näin tarjoutuisi mahdollisuus valmistella keskeneräinen uudistus arvonsa mukaiseen päätökseen. Seuraava hallitus tekee sen mielellään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Soten alkuperäinen tavoite oli lyhentää jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia.

Mikään näistä ei asiantuntijoiden selvitysten mukaan olisi toteutumassa, jos hallituksen esitys menisi läpi.

Syynä vesittymiseen on kokoomuksen ja keskustan poliittinen lehmänkauppa. Sen ajamisessa ei hallituksen valehtelulla ja pelottelulla nykyjärjestelmän romahtamisesta näytä olevan rajoja.

Kansa on kuitenkin asiasta jyvälle: 83 % pitää nykyjärjestelmää hyvänä ja vain parikymmentä prosenttia kannattaa sotea.

Likainen puoluepolitiikka ei kuitenkaan tunnusta tosiasioita. Tuntuu siltä, että tällä kerralla kansan poliittinen muisti sen sijaan on tavallista pitempi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Mitä sote-uudistuksesta opimme?"

Todennäköisesti emme yhtään mitään. Sote-uudistuksen tarkoituksena on toimia savuverhona, joka estää todellisen oppositiopolitiikan toteutumisen.

Sote-uudistus

Toimituksen poiminnat