VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Suuren draaman loppunäytös alkamassa

Sote- uudistus on Suomen kansan suuri draama. Se on mielyttävä siksi, että sitä voi seurata kotisohvalta, televisiosta, radiosta tai lehdestä. Se on yksilölle myös halpa, koska siihen ei tarvitse ostaa lippuja. Lisäksi se on kesto draama, jota olemme  saaneet seurata vuodesta toiseen. Jännittävää on, joko nyt olisi loppu häämöttämässä.

 

Mielipidekyselyissä kansan näkemys on selkeä. Suomalaisten enemmistö ei haluaisi hallituksen valmistelevaa sote-uudistusta. Hallitus, joka oman ymmäryksensä mukaan on kansaa viisaampi, haluaa, että sote-uudistus saadaan päätökseen vielä tässä eduskunnassa. Hallituksella on hyvin niukka enemmistö parlementissä. Siksi draama tulee olemaan loppuunsaakka jännittävä.

 

Pääministeri Juha Sipilän lainvalmistelua on pidetty huonona. Pääministeri on vastannut kritiikkiin viittaamalla suureen kiireeseen. Ulkopuolinen epäilee että jatkuva kiire johtuu työskentelyn huonosta suunnittelusta. Loppusuoran lähestyessä kiire huonontaa entisestään  valmistelun laatua. Siksi olisi onnellista, että hallitus tässä tilanteessa tekisi oikeat johtopäätökset. Se on käyttänyt oman aikansa. Jotta sutta olisi tarjolla mahdollisimman vähän seuraava hallitus voisi tästä jatkaa uusin voimin. Juha Sipilä totesikin eduskunnassa: myös pääministerin on viisasta katsoa peiliin. Se oli hyvin sanottu ja siihen olisi hyvä päättää.

 

Yhteiskunnalla tämä draama on tullut tähän mennessä hyvin kalliiksi. Siksi yhteinen etu olisi, että tähän astinen vuosia kestänyt valmistelu voitaisiin jatkossa myös uuden hallituksen toimesta hyödyntää siinä määrin kuin vain mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaan, että sote-teatteri on loputon saippuaooppera, jonka loppunäytös ei ole käsillä vielä moneen vaalikauteen.

Sote on punainen vaate. Puskekaa, härät!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

On toinenkin näkökulma. Jos poliittiset tavoitteet jätettäisiin pois, ratkaisuun päästäisiin hyvin nopeasti - nopeammin kuin hallituksen esityksessä. Näin etenkin, jos päädyttäisiin yksinkertaisimpaan ja edullisimpaan mahdolliseen pelkistettyyn terveydenhuoltoon (https://demokraatti.fi/mielipide-pelkistetty-sote-...).

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitä muita tavoitteita sotessa on kuin poliittisia? Yksi taho haluaa, että yksityiset tahot pääsisivät rahastamaan terveydenhuollolla, toinen taho haluaa, että hallintoalueita pilkotaan niin että puolueiden voimasuhteet päätöksenteossa muuttuisivat, kolmas taho haluaa, että terveydenhoito pysyy julkisen sektorin tuottamana jne.

Pitää muistaa, että "edullisuus" ja "kalleus" ovat aina näkökulmakysymyksiä: se, mikä on tuloa yhdelle taholle, on menoa toiselle taholle.

Esimerkiksi missä mielessä on edullista ulkoistaa jokin toiminto, maksaa sen toteuttamisesta vähemmän kuin ennen maksettiin palkkoja ja sitten maksaa työttömyyskorvauksia ja muita sosiaalitukia niille, joiden työpaikkojen kustannuksella ne "säästöt" aikaansaatiin? Tuossa prosessissa syntyy vielä yksi tulo/menoerä: yksityisen firman voitot. Nämäkin syntyvät tässä prosessissa palkkojen alentamisen ja irtisanomisten kautta. Kenen näkökulmasta tällainen on edullista?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #3

Olen kyllä jyrkästi sitä mieltä, että terveydenhuolto ei ole politiikkaa. Sitä on vain rahoitusraamista päättäminen. Jos poliitikot söhrivät terveydenhuoltoa, jälki on puoskareiden tekemää kuten hallituksen esityksestä näkyy.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Suomi politisoituu maakuntauudistuksessa ihan piloille. Maakunnissa puolueet vielä heilumaan aseet tanassa toisiaan vasten. Ei kiitos :(

Toimituksen poiminnat