VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Markkina on hyvä renki mutta huono isäntä

Yhdysvaltoja pidetään markkinan lähtömaana ja ihanne ympäristönä. Siellä perustuslain arvot ovat ikuisia. Niistä ehkä keskeisin on vapaus. Markkinan luvatussa maassa vapaus tarjoaa rajoittamattoman tilan sille toimia. Yhdysvalloissa markkina on isäntä, joka ei salli hyvinvointivaltiolle juuri lainkaan tilaa. Siksi siellä on absoluuttista köyhyyttä ja sen äärivastakohtana absoluuttista rikkautta. Markkina ei rakasta köyhyyttä vaan suosii rikkautta.

   Meillä Suomessa markkinan ihannointi on kasvussa. Tämä paljastuu sote-uudistuksessa. Pääministeri Juha Sipilän markkinaa arvostava hallitus olisi halunnut tarjota markkinoilla toimiville terveysalan yrityksille niiden haluaman tilan palvella ja rahastaa yhteiskuntaa palveluistaan. Nyt tarjolla olevassa ehdotuksessa onneksi tätä lähes rajoittamatonta mahdollisuutta on onnistuttu hiukan rajaamaan.

   Markkina ei rakasta köyhyyttä vaan hakee parasta mahdollista tulosta. On hämmästyttävää, että alkiolaisuutta vanhastaan korostanut Keskusta puolue näyttää unohtaneen lähtökohtansa. Isot globaalit terveysalan yritykset ovat mahtavia vallankäyttäjiä ja älykkäitä toimijoita, jotka häikäilemättömästi käyttävät hyväkseen pienen valtion osaamattomuutta. Tämä tarkoittaa, että pikkusormen antaminen sote-uudistuksessa markkinalle saattaa myöhemmin paljastua koko käden ojentamiseksi. Markkinan rakkaus parasta mahdollista hyvää tulosta kohtaan merkitsee ennemmin tai myöhemmin hyvinvointivaltion purkutalkoita. Olisi onnellista, jos Keskusta puolueen alkiolaiset voimat palauttaisivat puolueen alkulähteilleen, luopuisivat puolue kurista ja äänestäisivät sote-uudistuksesta eduskunnassa uudistusta vastaan. Arvostan Alkiota. Hän rakasti köyhiä. Keskusta puolueen olisi hyvä palata juurilleen. On hyvä muistaa, että markkina on hyvä renki mutta todella huono isäntä.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos vain sotesta puhutaan, niin nyt tällä hetkellä yksityiset terveysalan toimijat ja konsernit toimivat melko puhtaasti markkinatalouden ehdoilla. Sipilän hallituksen soteuudistuksen jälkeen päinvastoin niin ei enää olisi asian laita. Oleellista soteuudistuksen vastustamisessa ei ole markkinoiden vastustaminen tai suitsiminen, vaan järjettömien päätösten tekemättä jättäminen.

Juha Hämäläinen

#1. Prosessi menee niin, että julkisin varoin maksetaan yksityisen sektorin bisneksen kasvu ja sen mukana yhä enemmän etikoislääkäreitä siirtyy yksityiselle puolelle paljon paremmille palkoille. Terveydenhoidon ydin on erikoisosaaminen eikä saikkua kirjoittavat yleislääkärit.

Palveluiden hinnat määrää lopulta se, jolla osaajat ovat. On naivia luulla, että julkinen valta voi pitää hinnoittelun kontrollissaan.

Olen bisneksissä ikäni osallistunut mm asiantuntijapalveluiden hyödyntämiseen ja hinnoittelun hallintaan. Valta on aina sillä, jolla osaajat töissä, riippumatta alkuperäisistä sopimuksista ja toiveajattelusta tilaajan puolella. Toimittaja aina niistää katteensa lopulta.

Käyttäjän VeikkoPoyhonen kuva
Veikko Pöyhönen

Hei! Kiitos asiantuntevasta kommentistasi. Olet oikeassa: asiantuntijuudesta on aina oltu valmiita maksamaan. Suurin valmius tähän on yksityisen sektorin toimijoilla. Mikä estää julkista sektoria kilpailemaan palkoilla? Se lienee ainoa keino saada huipputason asiantuntijat palvelemaan myös julkisella puolella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Tietyt poliitttiset tahot ovat aina kärppänä hyödyntämässä veronmaksajien keskuudessa vallitsevaa kateutta ja pikkusieluisuutta korkeista palkoista. Siinä on vastaus kysymykseesi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"terveysalan yritykset ovat mahtavia vallankäyttäjiä ja älykkäitä toimijoita, jotka häikäilemättömästi käyttävät hyväkseen pienen valtion osaamattomuutta"

Pienen valtion sipilät ja orpot eivät ole osaamattomia, vaan he itse ja kaverinsa hyötyvät markkinavoimien kasvusta.

Toimituksen poiminnat