VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Totuuden jälkeinen aika koventaa asenteita ja lisää holtittomuutta puheissa

Monille Yhdysvaltain presidentti  Donald Trump on totuuden jälkeisen ajan suuri esikuva mutta myös valehtelun mestari. Hänen tapansa esittää "totuuksia" on syönyt luottamuksen puhujan rehellisyyteen ja vilpittämyyteen. Hänen tapansa esiintyä edustaa kovia asenteita ja suurta itsekkyyttä, jonka monet meistä kokevat hyvien tapojen ja moraalisten normien vastaisenai. Trump edustaa tyyppiä, joka saa laukoa mitä huvittaa ja muuttaa mieltään, milloin haluttaa. Häntä voidaan pitää suuren moraalittomuuden alkuna ja totuuden jälkeisen ajan lippulaivana.

Kovat asenteet ja holtittomat puheet ovat pitkään olleet arkipäivää somessa. Siellä ei armoa tunneta, kun toinen ihminen halutaan lävistää omilla totuuksilla. Sen sijaan yllättävää on, että tämä sama armottomuus ja holtittomuus on valtaamassa myös perinteistä mediaa.

Pari esimerkkiä tänään ilmeestyneestä HS:ta. Oululainen kaupunginvaluutettu Riikka Moilanen laukoi kovia valtuuston kokouksessa. Hän kutsui vähäosaisia ihmisroskaksi. Hän ei varmaankaan tullut ajatelleksi, mitkä tulevat olemaan seuraukset huonosti harkituista sanavalinnoista. Hänen työnantajansa terveyskorserni Pihlajalinna sanoi hänet välittömästi irti alueellisesta toimitusjohtajan tehtävästä. Potkut olivat kova hinta yhdestä puheenvuorosta valtuuston kokouksessa.

Huonosti ajatellut puhumiset aiheuttivat seurauksia myös Kärsämäellä koulun rehtorille Tuomo Pesoselle, joka Yle:n MOT-ohjelman haastattelussa vähätteli seksuaalista häirintää koulussaan. Hänet hyllytettiin välittömästi. Saako hän pitää virkansa, selvinee myöhemmin.

On oikein, että näkyvillä johtopaikoilla olevat saavat julkisuudessa esittämistään eettisesti ala-arvoisista puheistaan opetuksen. Oliko saatu opetus oikea? Oliko ojennus kohtuullinen? Oulussa yksityinen työnantaja antoi potkut ilman keskusteluja. Työpaikan menetys on kova rangaistus, joka näyttää kohtuuttomalta. Olisikin aiheellista, että asia menisi oikeuteen. Pidän todennäköisenä, etä oikeus ei pitäisi irtisanomisen syitä riittävinä. Kärsämäellä rehtori hyllytettiin. Tämä tarkoittaa, että hän ei toitaiseksi hoida virkansa. Kunnan kouluhallinnossa tutkitaan, onko riittäviä syitä erottaa hänet vai olisiko perustultua tyytyä esim. varoituksen antamiseen. Mielestäni hyllytys tässä tapauksessa olisi riittävä opetus. Varsinkin, jos rehtori on muutoin hoitanut tehtävänsä moitteettomasti.

Elämme Suomessa aikaa, jolloin vain "oikeat" mielipiteet ovat sallittuja. Me suomalaiset olemme kansa joka heilahtelee äärilaidasta toiseen. Eilen oli aika, jolloin millään ollut mitään väliä. Tänään on aika, jolloin saat olla hyvin tarkkana, että puhut vain "oikeita" mielipiteitä. Jos satut olemaan korkeassa asemassa, ole erityisen varovainen, että ajattelet ensin, mitä sanot. Jos puhut ensin ja vasta sitten ajattelet, se voi tulla hyvin kalliiksi. Varoittavia esimerkkejä on riittävästi. Totuuden jälkeinen aika näyttää etsivän ulospääsyä synnyttämästään vankilasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tosiaan nykyään täytyy olla tarkkana niin liikenteessä kuin puheissaankin. Peltipoliisin salamavalo välähtää, jos ei olla tarpeeksi tarkkana nopeusmittarin kanssa. Jos heittää huulta omasta mielestään "hirtehishuumorina", niin sitä ymmärtämätön "ottaa herneen nenäänsä" ja vaikutukset ovat heittäjälle katastrofaaliset. Armoa.

Toimituksen poiminnat