VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Hämeentien avaaminen pyöräilijöille pelottaa näkövammaista

Helsingin kaupunki on päättänyt, että se sulkee Hämeentien Kurvin ja Hakaniemen torin välisen osuuden yksityisiltä henkilöautoilta ja sallii liikenteen vain busseille, raitiotievaunuille, takseille sekä erityisesti pyörille. Päätös vaatii Hämeentielle suurta remonttia, joka kestää vuosia. Tänä aikana raitiotievaunut vaihtavat reittiä mainitulla osuudella. On helppo kuvitella, minkälainen mylläkkä Hämeentiellä remontin aikana tulee olemaan. Se koettelee kaikkien hermoja, mutta erityisesti autoilijoiden. Remontin aiheuttamien henkilövahinkojen ja autokolareiden määrä tulee olemaan suuri.

Remontti kuitenkin valmistunee aikanaan. Raitiotievaunut palaavat reiteilleen. Bussit sekä taksit myös kulkevat. Sen sijaan yksityiset henkilöautot joutuvat etsiytymään muille kaduille. Niistä monet ovat nykyisin hiljaisia, pieniä katuja. Hämeentien sulkeuduttua ne tulevat täyttymään henkilöautoista. Pyöräilijöille uudistus on mieleinen. He tulevat pääsemään komeaa oikotietä Kurvista suoraan Hakaniemeen. On hyvin todennäköistä, että osuudesta tulee pyöräilijöiden suosima.

Pyöräily on terve tapa liikkua ja sen lisääntyminen pelastaa meitä ilmastonmuutokselta. Sillä on kuitenkin eräs varjopuolensa. Se liittyy meihin näkövammaisiin ja sokeisiin.

Tällä hetkellä pyöräilijät ajavat sekä liikennesääntöjen mukaan ajotiellä että niiden vastaisesti jalkakäytävillä että suojateillä. Jalkakäytävillä kiitävät pyöräilijät ovat näkövammaisen ja sokean pelottavin uhka. Paljon pelottavampi kuin autoihin liittyvä uhka suojatiellä. Jokainen hetki jalkakäytävällä on pelottava juuri siksi, että pyöräilijän päälle ajo saattaa olla millä hetkellä tahansa mahdollista. Pyöräilijöiden suuri enemmistö ei noudata liikennesääntöjä. Ottiko Helsingin kaupunki tämän huomioon, kun se päätti Hämeentien avaamisesta Kurvin ja Hakaniemen torin väliseltä osuudelta erityisesti pyöräilijöille? Pelkään, että tämä ei ehkä tullut päättäjien mieleen.

Toivonkin, että koko hanke peruttaisiin. Jos hanke kuitenkin toteutuu, Hakaniemestä ja Etelä-Kalliosta tulee pelottava alue, jossa näkövammaiset ja sokeat saavat pelätä pyöräilijöiden päälleajoa joka hetki erityisesti kesäisin. Tämä ei ole elämänlaatua.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat