VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Kaksoiskansalaisuus edellyttää vastavuoroisuutta

Suomessa kaksoiskansalaisuus tuli mahdolliseksi 1.6.2003, jolloin laki asiasta astui voimaan. Lain mukaan ulkomailla asuva suomalainen voi saada ao. maan kansalaisuuden ilman, että menettää Suomen kansalaisuuden. Vastaavasti Suomessa asuva ulkomaalainen voi saada Suomen kansalaisuuden.

Tällä hetkellä kaksoiskansalaisuus on ajankohtainen kysymys useasta syystä. Eräs on Englannin brexit, joka askarruttaa Englannissa asuvia suomalaisia. Aiemmin Englannissa asuvien suomalaisten ei ole juurikaan tarvinnut miettiä kaksoiskansalaisuuden hankkimista. Nyt asia on erittäin ajankohtainen ja kiireellinen.

Suomessa laki ei tunne vastavuoroisuuden periaatetta. Tämä on ongelma suhteessa Venäjään. Suomessa kaksoiskansalaisista (vuonna 2016 lähes 105 000) suurin ryhmä olivat Suomen ja Venäjän kansalaiset (n. 27 500). Tulevaisuutta ajatellen tärkeä kysymys on, miten suhtautua Suomen kansalaisuuden myöntämiseen Suomessa asuville Venäjän kansalaisille, kun Venäjä ei myönnä Venäjällä asuville suomalaisille Suomen kaksoiskansalaisuutta. Kysymys on vaikea, mutta silti siitä tulisi keskustella. Ehdotan, että Suomi asettaisi asiantuntijoista ja eri poliittisista ryhmistä kootun komitean miettimään ratkaisua. Tavoitteena tulisi olla vastavuoroisuuden periaatteen saavuttaminen myös Venäjän ja Suomen suhteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kansalaisuuden myöntämisen edellytyksenä tulisi olla paljon syvällisempi kulttuuriimme ja kieleemme perehtyminen kuin nykyisin, ja jonkinnäköinen vakuutus, että ao. henkilö kunnioittaa Suomen lakeja.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Esim: USA:ssa on melkoiset riitit ja pitkä oleskelu (ilman rikoksia ) maassa ennenkuin
saa kansalaisuuden.

Venäjästä en tiedä, mikäli joku tietää miten Venäjän kansalaisuuden saa(ilman rahaa), olisin kiinnostunut.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Mielestäni kaksoiskansalaisuuden sallimista parempi vaihtoehto olisi sellainen pikavaihtokansalaisuus, jossa henkilö ei olisi hetkeäkään samaan aikaan kahden valtion kansalainen, mutta voisi tarvittaessa nopeasti vaihtaa kansalaisuutta kahden vaihtoehdon välillä.

Toimituksen poiminnat