VeikkoPoyhonen Yhdessä eteenpäin!

Ei valinnanvapautta vaan heti omalle lääkärille

4 sote-asiantuntijaa emeritusprofessori Martti Kekomäki, ex-poliitikko Osmo Soininvaara, yleislääketieteen professori Päivi Korhonen ja Husin entinen johtaja Aki Lindén esittävät sote-ratkaisuksi 1000 lääkärin lisäystä terveyskeskuksiin. Heidän mielestään malli olisi sekä edullisin että järkevin. He esittelevät mallinsa Helsingin Sanomissa sunnuntai-sivuilla loppiaisena 6.1.-19. Edellämainittujen asiantuntijoiden mukaan olisi järkevämpää ja halvempaa palkata terveyskeskuksiin tuhat yleislääkäriä kuin hajottaa koko systeemi.

 

Kokoomuslainen toisinajattelija-kansanedustaja Elina Lepomäki viittaa Ruotsiin, jossa on Suomea aikaisemmin otettu käyttöön valinnanvapaus ja maakunnallinen (maakäräjät) malli. Lepomäen mukaan ”Sote-menojen bkt-osuus Ruotsissa on kaksi prosenttia korkeampi, ja rahamääräisesti menot ovat kasvaneet nopeammin kuin meillä”. Hän povaa, että Suomeen esitetyssä mallissa kustannukset voivat räjähtää, kun kilpailu ei toimi kunnolla ja muutamat suuret terveysyritykset jakavat markkinat. (HS 6.1.-19.)

 

Eduskunta äänestää sote-uudistuksesta lähiviikkoina. Toivoa sopii, että kansanedustajat noudattaisivat enemmän terveen järjen kuin puoluepoliittisten lehmänkauppojen ääntä. Eduskunta voi turvallisin mielin hylätä sote-uudistukseen liittyvät ehdotukset. Uudella hallituksella ei tule menemään enää koko vaalikautta Suomeen sopivan ratkaisun löytämiseen. Sote-uudistusta järkevämpiä, toimivampia ja edullisempia malleja on tarjolla. Kansalaiselle on tärkeää, että hän pääsee omalle lääkärilleen silloin, kun tarve on. Valinnanvapaus olkoon käytössä, kun kansalainen menee oopperaan tai teatteriin ja valitsee itselleen mieleistä ohjelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä Veikko! Jämäkkä kirjoitus.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vielä 1980-luvulla lääkäriin pääsi tarvittaessa heti ja maksutta. Sitten 1990-luvulla poistettiin terveydenhuollon rahoituksen korvamerkintä, jolloin kunnat alkoivat "säästää" terveydenhoitokuluissa. Kun vielä samoihin aikoihin Lääkäriliitto ajoi läpi lääkärikoulutuksen supistamisen, nykyinen soppa oli keitetty.

Ei pitäisi olla konsti eikä mikään palauttaa tilannetta entiselleen. Kun vielä otetaan huomioon, että tuhannen lääkärin rahoitus on mahdollista järjestää rakenteita ja toimintoja yksinkertaistamalla, hallituksen sote- ja maakunta-uudistuksessa ei ole päätä eikä häntää.

Laskutus-/korvausbyrokratiat kannattaa poistaa, koska niistä aiheutuu huomattavia lisäkuluja. Tämä koskee myös reseptilääkkeitä. Samalla koko järjestelmästä tulisi tietotekniikalle entistä yksinkertaisempi sovellusalusta, mistä myös seuraisi suuria säästöjä.

Kokonaisuutena kyseessä olisi siis jo aiemmin ehdottamani pelkistetty sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...). Sitä voitaisiin kutsua myös todelliseksi valinnanvapausmalliksi, koska naurettavan puolen vuoden välein tehtävän valinnan sijaan valita voisi valita vapaasti ja maksutta vaikka joka päivä ja kautta Suomen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voi olla, että maksutta mutta ei heti. Kun pari kertaa olin jonottanut muutaman tunnin itkevän lapsen kanssa terveyskeskuksessa, hankin sairauskuluvakuutuksen ja aloin käymään yksityisellä. Vuosimaksu ei ollut mahdoton, jos otti karkeasti 1000 markan omavastuun yhden vuoden kuluille.
Sen jälkeen pääsi heti ja jos olisi tullut jotain kallista, kaikki yli tonnin olisi maksettu. Onneksi ei tullut mutta eipä toisaalta tarvinnut myöskään miettiä, meneekö polven magneettikuvaukseen heti vai puolen vuoden päästä.

Toimituksen poiminnat